Ukraynalıların Türkiyedeki oturma izini

oturma izini Türkiyede Ukraynalarınin

Ukrayna’daki mevcut durumla bağlantılı olarak, Türkiye Cumhuriyeti her gün yüzlerce Ukrayna vatandaşını sınırlarından geçirmektedir. Kendilerini yabancı bir ülkede bulan Ukraynalılar, ilki göç mevzuatı alanındaki hak ve yükümlülüklerini bilmemek olan bir takım sorunlarla karşı karşıyadır. Bu durumla birlikte bazı sorular ortaya çıkmaktadır: gelenler bundan sonra ne yapmalı ve Türkiye’de kalış sürelerini nasıl uzatacaklar? En popüler soruları cevaplıyoruz.



 Ukraynalıların Türkiye’de vizeye ihtiyacı var mı?


  2012 yılında Ukrayna ve Türkiye hükümetleri arasında vizesiz bir anlaşma imzalandı. Kanuna göre, bir Ukrayna vatandaşı, ilk giriş tarihinden itibaren altı ay içinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi koşuluyla 90 güne kadar Türkiye’de kalabilir. Toplamda bir yıl içinde Türkiye’de 180 gün kalabilir. Kalış süresini uzatmak için Ukrayna vatandaşları oturma izni almalıdır. Türkiye’ye çalışmak, eğitim veya aile birleşimi amacıyla geliyorsanız, vize başvurusunda bulunmanız gerekecektir.


 
Mülteci statüsü almak mümkün mü?


  Türkiye’de bir Ukraynalı için “mülteci” statüsü elde etmenin imkansız olduğunu lütfen unutmayın! Şu anda Türkiye Cumhuriyeti gerekli kanunu kabul etmemiştir. Ayrıca, bu devletin Ukrayna ile ortak kara sınırları yoktur, “ilk güvenli ülke” ve “ilk giriş ülkesi” değildir (1951 Mültecilerin Hukuki Durumuma Dair Sözleşme ve 1967 Protokolü). 

Oturma izni nasıl alınır?

  Türkiye yabancı vatandaşlara oldukça sadık ve misafirperverdir. Bu ülkenin mevzuatı, oturma izni almak için çeşitli gerekçeler belirler. Yabancı bir vatandaşın belirli bir devletin topraklarında belirli bir süre veya süresiz olarak yasal olarak ikamet etme hakkını onaylayan bir belge. Böylece Türkiye’de daha uzun süre kalmanıza yardımcı olacak bir oturma izniniz olacaktır.

 Oturum iznini turist, aile, öğrenci, gayrimenkul satın almak, konut kiralamak, iş yapmak vb. için olabilir. Ukrayna vatandaşı, diğer şeylerin yanı sıra, Türkiye’de tedavi, dil kurslarında eğitim gibi sebeplerle oturma iznine başvurabilir. Ayrıca en az 250 bin ABD doları değerinde gayrimenkul satın alması durumunda bir yabancının Türk vatandaşlığı alma hakkı vardır.

 Seçilen oturma iznine bağlı olarak istenen belgelerde değişiklik olabilir.

 Turist Oturma İzni

 Türkiye’de en popüler oturma izni türlerinden biri turisttir. Turist oturma izni, sahibine belirli fırsatlar sunar:

 • Sigortalı Türk hastanelerinde tedavi.

 • Ülkede kalış süresinin uzatılması (genellikle böyle bir oturma izni 6 aydan 1 yıla kadar verilir).

 • Banka hesabı açma ve diğer bankacılık hizmetleri.

 • Çocuğunuzun bir devlet okulundaki eğitimi.

 • Ülkeden sorunsuz çıkış ve vizeye gerek kalmadan dönüş.

 Ancak bu tür bir oturma izninin size çalışma izni vermediğini belirtmek gerekir. Turist oturma izni ile yasa dışı çalışma, ülkeden sınır dışı edilmeye yol açabilir.

 

 Ukrayna vatandaşları için ipuçları ve uyarılar

➢ 2022 yılında yürürlüğe giren mevzuat değişiklikleri nedeniyle turist ikamet izninin uzatılma olasılığı azalmıştır. Farklı türde bir oturma izni almak için seçenekleri değerlendirin: iş kurmak, okumak.

 ➢ Oturma izni alma sebebi turizm ise, istediğiniz şehirde alabileceğinizden emin olun (bazı şehirlerde turist oturma izni almak çok daha zordur).

 Oturma izni almanın zamanlaması ve başarısı birçok faktöre bağlıdır. Örneğin, oturma izni nedenin doğruluğu, gerekli belgelerin mevcudiyeti, yetkililerin kararı.

 Hukuk büromuzun uzmanları, tüm yasal prosedürleri anlamanıza ve istenen sonuca ulaşmanıza yardımcı olacaktır.

Tavsiye Edilen Yazılar