
Türkiye, dünyanın dört bir yanından şirket açmak ve işlerini yürütmek isteyen yatırımcılara büyük avantajlar sunuyor. Girişimciliğin bir dizi önemli avantajı vardır:
- Bir şirketi kaydetme prosedürü yaklaşık bir hafta sürer.
- Düşük asgari izinli sermaye eşiği.
- Serbest bölgedeki işletmeler KDV, gümrük vergileri ve kurumlar vergisi dahil her türlü vergiyi ödemekten muaftır.
- Çifte vergilendirme hariç birçok uluslararası anlaşmanın imzalanması.
- 2020 itibariyle, Türkiye ekonomisi Avrupa bölgesinin altıncı, küresel olarak da on altıncı büyük ekonomisidir.
- Ülkenin yetkilileri düzenli olarak ekonomide reform yapıyor. Yeniliklerin önemli bir kısmı, doğrudan yatırım girişi üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgilidir.
Bu derlemede yabancı vatandaşlar için Türkiye’de iş yapmanın tüm özelliklerini ele almayı öneriyoruz.

Türkiye’de iş kurmak: bir yabancı için şartlar
Türkiye, şahıs şirketlerinin iş yapmalarını kolaylaştırmak (IE’nin kısaltması Gerçek Kişi Tacir), yatırım ortamını iyileştirmek, iş kurarken bürokrasiyi ortadan kaldırmak, maliyet ve prosedürleri en aza indirmek için reformlar gerçekleştirdi. Cumhuriyet ayrıca elverişli bir vergi rejimine sahiptir ve hükümet belirli serbest bölgelerde iş kuranlara vergi teşvikleri sunmaktadır.
2011 yılında kabul edilen 6102 sayılı Kanun’a göre Türkiye’de dört ana girişimcilik türü bulunmaktadır:
- anonim şirket
- limited şirket
- Sınırlı ortaklık,
- kolektif şirket.
Yerli ve yabancı girişimciler de ticari ortaklıklar (Kollektif şirket ve Komandit Şirket) oluşturabilirler.
- Türkiye’de bir limited şirket veya LLC en yaygın iş şekli olarak kabul edilir. Bu kurumsal yasal form, kayıt prosedürünün basitliği nedeniyle seçilmiştir. Cumhuriyetteki yeni firmaların %80’den fazlası bu şekilde örgütlenmiştir.
- Türkiye’de iş kurmak için ortaklığa Türk ortak almak şart değil ama bu bürokratik sorunların çözümünü büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Şirket sahipleri arasında bir Türk vatandaşı (yerli mukim veya vatandaşlık kazanmış bir yabancı) varsa, çeşitli belgelerin işlenmesi sorunları çok daha hızlı çözülür. Payın büyüklüğünde bir sınır yoktur, %1 bile yeterlidir.
- Bir limited şirket yerel ticaret siciline kayıtlı olmalıdır. Bundan sonra şirket tüzel kişilik statüsü alır ve yatırımcı faaliyetlerini yürütme hakkına sahiptir.
- Türkiye’de bir LLC’nin kaydı nispeten basittir: tüm süreç bir haftadan az sürer (tüm belgeler doğru hazırlanmışsa) ve girişimcinin işletme kaydını tamamlamak için cumhuriyete seyahat etmesini gerektirmez. Başvuru, Mersis online sistemi üzerinden yapılır. Kayıt ücreti yoktur.
- Türkiye’de bireysel bir girişimci kaydetmek için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
- İşletmenin yasal şeklinin belirlenmesi.
- Şirketler Sicilinde şirket adının seçimi ve rezervasyonu.
- Şirketin tüzük belgelerinin tescili ve noter tasdiki.
- Vergi mükellefi kimlik kodunun verilmesi.
- Ticaret ve Sanayi Odası için evrak paketi hazırlanması.
- Yetkili sermayenin yerleştirileceği bir tüzel kişilik için bir banka hesabı açılması.
- Vergilerin, KDV’nin ve sosyal güvenliğin ödenmesi için eyalet vergi dairelerine kayıt.
- Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) Ticaret Sicil Sistemine kayıt ve izin belgesi alınması.
- Ticaret Sicil Memurluğu’na bir işletme kaydettirmek için bir belge paketinin toplanmasına özellikle dikkat edilmelidir.
- Türk yönetmelikleri bir şirket ofisine kaydolmanızı gerektirir. Bu nedenle öncelikle işletmeniz için bir oda bulmanız ve gayrimenkul için kiralama veya satın alma sözleşmesi sağlamanız gerekecektir.
Emlak ofisi açmak için yazılı ve sözlü sınavdan sonra alınabilecek bir Yeterlilik Belgesine ihtiyacınız olacaktır.
Bir yabancı Türkiye’de şahıs şirketi kurabilir mi?
Türkiye’de bireysel iş yeri açma imkanı sadece kendi vatandaşlarına değil, yabancılara da sunulmaktadır.
Yabancı bir girişimciyseniz ve cumhuriyet topraklarında yaşamayı ve çalışmayı planlıyorsanız, bir çalışma ve oturma iznine (iznine) ihtiyacınız olacaktır.
Çalışma vizesi almak için Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (MLSS) ile standart çevrimiçi başvuru sürecinden geçmelisiniz. Bunun için oturma izninizin, belgelerinizin ve şirketin, fotoğrafların ve elektronik imzanın taranmasını eklemeniz gerekir. Tüm bildiriler Türkçe’ye çevrilmiş ve noter tasdikli olmalıdır.
30 gün içinde cevap verilecektir. Bir ret geldiyse, nedeni büyük olasılıkla yetersiz bir belge paketi veya yanlış sunulmasıdır. Sonuç olumlu ise 15 gün içerisinde işlem ücretlerini ödemeniz gerekmektedir, sonrasında çalışma izni postaneye gönderilecektir.
Kıyı Seyrüsefer Kanunu’na göre, yabancı uyruklu vatandaşların istiridye, inci, midye, mercan balıkçılığı ve ihracatı ile ulusal sulardan kum ve çakıl çıkarmaları yasaktır.

Türkiye’de hangi meslekler tam bir yeniden eğitim gerektiriyor?
Yurtdışında iş sahibi olmak isteyen yabancıların önüne çıkan temel sorulardan biri girişimcilik faaliyeti için hangi nişin seçileceğidir.
Tatil beldesinde en popüler girişimcilik türleri otel ve restoran işletmeciliği, seyahat acenteleri, tarım sektörü, imalat ve sanayi ve üretimin yanı sıra inşaat ve gayrimenkul, hizmetler ve ticarettir. Ancak, tam bir yeniden eğitim gerektiren meslekler olduğu akılda tutulmalıdır. Bunlar sosyal alanın meslekleridir:
- doktorlar,
- avukatlar,
- öğretmenler,
- diş hekimleri,
- veterinerler,
- avukatlar,
- muhasebeciler.
Güneşli bir cumhuriyette kendi işiniz için en başarılı alanları düşünün.
Türkiye’de iş fikirleri
Temizleme servisi
Bir temizlik hizmeti başlatmak, yabancıların Türkiye’de küçük bir işletme kurması için en iyi fırsatlardan biridir. Başlangıç sermayesi diğer alanların organizasyonundaki kadar yüksek değildir. Personel bulmak da kolaydır.
Büyük turist akını nedeniyle, hem otellerde hem de konuk evlerinde ve ayrıca sıradan kır villaları ve apartmanlarında temizlik hizmetlerine olan talep artıyor. Birçok şirket ofislerinin profesyonel temizliğini kullanır.
Elektrik satışı
Güneş enerjisi, kendi işini kurmak isteyenler için oldukça cazip bir alandır. Bu yön giderek ivme kazanmakta ve küresel enerji pazarındaki payını artırmaktadır. Türkiye bu anlayışta geri kalmamaktadır. Böyle bir işletmenin gelecek için büyük umutları vardır, çünkü günlük hayatta kolayca kullanılabilecek neredeyse tükenmez bir enerji kaynağıdır.
Seyahat acentesi açmak
Türkiye her yıl dünyanın her yerinden yaklaşık 15 milyon turist çekiyor. Özellikle ilginç olan, iç turizmin yönüdür. Cumhuriyette tatilcilere görülecek ve gösterilecek bir şey var. Gezi turları düzenlemek çok iyi bir gelir elde etmenizi sağlayacaktır.
Misafirperverlik
Türkiye’de otelcilik sektörü en karlı ve güvenilir yatırımlardan biridir. Alanya ve diğer sahil şehirlerindeki oteller, Akdeniz bölgesinde karlılık açısından mükemmel sonuçlar göstermektedir. Bir otel inşaatı için hem işleyen bir otel hem de arsa satın alabilirsiniz. Ayrıca, kredilendirme koşulları azami ölçüde kolaylaştırılmıştır. Türk bankaları otel inşaatı için yılda %4 oranında kredi veriyor.

Yemek işi
Kafeler, barlar ve restoranlar yatırımcılar için en lezzetli olarak kabul edilir – bu nesnelerin tüm yıl boyunca kâr etmesi garanti edilir. Hem müstakil binaları hem de bir konut binasının zemin katında bulunan metrekareleri satın alabilirsiniz. Alkollü içecek ve tütün ürünleri satmayı planlayan restoranların ruhsat alması gerekmektedir.
Gayrimenkul Yatırım
Yatırım – temelde bir mülk satın almak ve ardından yaz sezonunda kiralamaktır. Özellikle kıyı bölgelerinde metrekare olarak talep görmektedir.
Bu nedenle, Türkiye’de bir iş kurma konusunda tavsiyeye ihtiyacınız varsa, avukatlarımız size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.