Çalişma izini başvurusu

Çalışma izni başvuruları Türkiye e-devlet portalı (https://ecalismaizni.ailevecalisma.gov.tr/eizin) üzerinden yapılmaktadır. Otomatik çalışma izni başvuru sistemi, kullanıcıların çevrimiçi çalışma vizesi başvurusunu tamamlamasına ve gerekli belgeleri sisteme yüklemesine olanak tanır. E-devlet portalı üzerinden online başvuru tamamlandıktan sonra, işverenin başvuruyu posta veya şahsen Bakanlığa göndermesine gerek yoktur. Başvurular en geç otuz gün içinde Bakanlık tarafından incelenir ve karar verildikten sonra Bakanlık başvuru sahibini e-posta ile bilgilendirir. Türkiye dışında ikamet eden yabancılar, ülkelerindeki Türk temsilcilikleri aracılığıyla çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. En az 6 aylık oturma izni olan Türkiye’de yaşayan yabancılar, çalışma izni için belgelerini doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunabilirler.

çalışma izini Türkiyede

Türkiye dışında ikamet eden yabancıları

Türkiye dışında ikamet eden yabancılar ikamet ettikleri ülkedeki Türkiye temsilcilikleri aracılığıyla çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Çalışma izni almak için, bir yabancının başvurusunun işveren tarafından 10 iş günü içinde Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çevrimiçi olarak yapılması gerekir. Başvurunun Çalışma Bakanlığı tarafından onaylanmasından sonra yabancıların 90 gün içinde Türk Temsilciliğine çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.

Yeni kurallara göre, geçerli bir çalışma iznine sahip olmak, bunu oturma izni olarak kullanmanıza izin verir. Böylece çalışma izni alındıktan sonra 30 gün içinde oturma izni başvurusu yapma zorunluluğu ortadan kalkmış ve kaldırılmıştır. Öte yandan tıpkı çalışma izni gibi “İstisnai Çalışma İzin Belgesi” de oturma izni olarak kullanılabilmektedir.

  • Çalışan Türk Konsolosluğuna başvuruda bulunur.
  • Türk Konsolosluğu size 16 haneli bir referans numarası verecektir.
  • İşveren, referans numaranıza göre 10 iş günü içinde çalışma izni için gerekli belgeleri sunmalıdır.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başvuruyu 30 iş günü içinde inceler ve Türk Konsolosluğuna bildirir.
  • Çalışma Bakanlığı’nın iş talebini kabul etmesinden sonra yabancı uyruklu kişi çalışma vizesi pasaportunu 90 gün içinde Türkiye Temsilciliğine getirmelidir.
  • Türk temsilcisi çalışma vizesini pasaporta yapıştırıyor
çalişma izini


Türkiye’de ikamet eden yabancılar

En az 6 ay geçerli oturma izni bulunan yabancılar, Türkiye’de bulundukları süre içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Çalışma izni başvurusu işveren tarafından doğrudan Bakanlığa yapılır. Gerekli tüm belgeler sisteme yüklendikten ve online başvuru yapıldıktan sonra, Çalışma Bakanlığı başvurunuzu 30 iş günü içinde inceleyecektir.

Çalışma izini uzatma

Çalışma izni uzatma başvurusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmalıdır.

Yenileme başvurusu, çalışma izninin sona ermesinden önceki 2 ay içinde veya çalışma izninin sona ermesinin son gününde yapılmalıdır.

Çalışma izniniz sona erdikten sonra, başvuru sahibi artık uzatma talebinde bulunamaz ve başvuru ilk başvuru, yani ilk başvuru sürecinde olduğu gibi değerlendirilir.

Tavsiye Edilen Yazılar